Blog van Alfons

Waar is het doel

Waar is het doel

maart 2020

Zo veel onzeker. Zo veel opnieuw te ontdekken. Het corona virus heeft veel teweeg gebracht. Bij overheden, bij bedrijven, bij werknemers, in relaties, kortom bij mensen.

Zoals ik het nu voel worden we op hardhandige wijze gedwongen anders naar onszelf te kijken. Anders naar de wereld te kijken. Anders naar elkaar te kijken. Noem het maar een harde reset.

Alles wat gisteren normaal leek. Alles waar je voor wilde gaan. Alle doelen die je jezelf gesteld had zijn vandaag anders. Dat is waar we mee worstelen. Kijk naar de mensen om je heen. Ondernemers en eigenaren van bedrijven komen ineens terecht in een strijd om te overleven. Dat is een hele andere focus dan de waan van de dag het hoofd bieden. Je druk maken om wat nu onbenulligheden lijken. Werknemers zijn ineens, van de ene op de andere dag, hun baan niet meer zeker. Moet ik het alleen oplossen of krijg ik hulp? Wat kan ik zelf doen? Wat of wie kan mij door deze tijden helpen?

Om dicht bij mezelf te blijven. Kijk naar professionele sporters. Velen van hen bereiden zich voor op belangrijke evenementen. Ik noem maar het EK voetbal, de Olympische Spelen, een nieuw wielerseizoen, een nieuw formule 1 seizoen. Maanden, ja zelfs jaren leven ze naar dit doel toe. Nu is alles anders. Hoe houd je jezelf gemotiveerd? Als je doel weg valt verlies je gemakkelijk de motivatie. Hoe houd je een streng regime van training en discipline dan vol? Net zo als dit voor sporters geldt, geldt dat voor een ieder. Het gevaar de motivatie te verliezen. Wat te doen?

Opnieuw de balans op maken. Je doelen opnieuw formuleren. Dat is wat nodig is. Jarenlang schreef ik columns voor Nunspeets Belang. Op het moment dat dit maandblad om zeer trieste redenen ophield te bestaan verviel voor mij de motivatie nog te schrijven. Sindsdien vroeg ik mij regelmatig af of ik het miste. Op dit moment voel ik de behoefte aan communicatie. De behoefte om mensen een hart onder de riem te steken. De behoefte om iemand, als is het maar één persoon, een duwtje in de rug te geven. Iemand te inspireren de rug te rechten. Iemand helpen een doel (opnieuw) te formuleren. Iemand te wijzen op de goede kanten van deze crisis. Mijn manier is het schrijven opnieuw op te pakken.

Zoals de koning zei: corona maakt heel veel daadkracht, creativiteit en solidariteit los bij mensen. Met andere woorden, het kan in potentie het beste in mensen oproepen. Ineens ontdekken we dat we de ander hard nodig hebben. Solidariteit, loyaliteit, begrippen die uit lang vervlogen tijden leken te komen, blijken ineens van levensbelang.

Voor mij heeft corona betekend dat ik weer wil schrijven. Dat ik plannen die al jaren op de plank liggen wil gaan uitvoeren. Nieuwe doelen stellen. Doelen opnieuw formuleren. Nog meer vanuit het besef dat je de ander hard nodig hebt. Dat ik nog meer bereid moeten zijn te zoeken naar mogelijkheden mensen te ondersteunen en te verbinden.

Ik wens u veel inspiratie, solidariteit en loyaliteit toe. En vooral wens ik dat u in staat bent uw doel voor ogen te houden of deze opnieuw te formuleren. Dan komt de motivatie vanzelf. Ik hoop dat ik met deze blog een voorzetje heb kunnen geven.